maanantai 4. joulukuuta 2017

Joulun odottelua

Joulu on ollut aina minulla tärkein juhla vuodessa. Nyt on jo kolmas lapsiperhejoulu ja vihdoinkin esikoinen ymmärtää vähän tulevan juhlan päälle, tai ainakin hän innostuu asioista joilla valmistaudumme jouluun.

Esikoisen ihanat ryhmistädit kyselivät, josko olen kuullut tontunvesta. En ollut, mutta otin selvää, ja pian minäkin sitten innostuin ajatuksesta. Pienellä määrällä maalilla ja pari iltaa näpertelin ja maalailin (tuli mummin ja ukinkin luokse väsyttyä samanlainen setti).

Tontun ovi oli ollut hitti ryhmisessä, ja niinhän se oli meilläkin. Tonttu jättää välillä pieniä pipareita oven eteen kulhoon ja kirjeitä postilaatikkoon.



Esikoinen on osoittanut pidemmän aikaa mielenkiintoa keittiössä auttamiseen, hänellä on omat vastuualueensa viikonlopun puurokeittämisessä. Hän auttaa myös monella tapaa, hän saa mm tyhjentää ja täyttää tiskikonetta minun kanssani, kaataa aineksia kulhoihin, sekoittaa taikinoita, kattaa pöydän ja pilkkoa vihannkset /lihat mihin tavallinen ruokailuveitsi uppoaa. Oletin myös piparien leipomisen olevan mieleistä touhua, ja niinhän se oli. Taikinantekoon poika ei nyt päässyt osallistumaan, mutta leipomiseen kyllä.


Tein ensimmäistä kertaa gluteenittomia piparkakkuja. Kerran teimme pipareita valmistaikinasta, mutta se oli koostumukseltaan helposti murenevaa sekä vähän turhan mitäänsanomattoman makuista, joten lähdin etsimään ohjetta parempiin pipareihin

Muokkasin ohjetta vain siltä osin, että vaihdoin maustepippurin kardemummaan.

Joulupiparit, 50 kpl

150g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½ tl kardemummaa
2 kpl kananmunia
3½ dl tattarijauhoa
3dl mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta

Margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kiehautetaan ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneenseen seokseen lisätään kananmunat sekä jauhot joiden sekaan on sekoitettu leivinjauhe. Taikinan annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli. 

Piparit paistetaan 8min 200 asteessa.

Nämä piparit ovat ihanan ilmavia, niiden paistamisessa pitää vain olla erityisen tarkka, kärähtävät hetkessä.


Viimevuonna mietin jo kalenterin tekemistä, mutta päädyin lopulta avamaan yhdessä pojan kanssa partiolaisten kalenteria. Tänä vuonna toteutin visioni pojan joulukalenterista. Miehen kanssa paketoimme kalenterin yllätyksiä yhden illan.


Täytynee vielä tehdä toinen satsi piparkakkutaikinaan, sitten pääsee poikakin auttamaan. Ihanaa aikaa perheen kanssa. Odotan niin kovasti sitä, että ryhmis on pari viikkao kiinni, on hyvä syy perua kaikki vakkarimenot ja vain olla kotona lasten kanssa ja jos käydään jossain, niin mennään lasten ehdoilla (pois lukien kuntosalin :P ). 

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0