tiistai 16. joulukuuta 2014

joululeipomuksia

Viikonloppuna päätin kokeilla tehdä itse gluteenitonta voitaikinaa, kun tarkoituksena oli tehdä riisilihapiirakkaa ja joulutorttuja pikkujouluihin.

Rahka-voitaikina

250g voita (huoneen lämpöinen aka pehmeä)
250g maitorahkaa
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

Sekoita voi ja maitorahka huolellisesti keskenään. Sekoita leivinjauhe jauhoseokseen ja tämän jälkeen sekoita tämä huolellisesti voimaitorahkaseokseen. Laita jääkaappiin jähmettymään tunniksi pariksi ja leivo. Kaulitessa ei kannata nuukailla jauhojen käytön kanssa.

Itse aion kokeilla lisätä ksantaania seuraavaan erään, jos sitten taikina ei olisi niin herkkää käsitellä. Ei se nytkään mahdotonta ollut, mutta jos ksantaani tekisi hommasta vielä helpompaa.

Tein mm joulutorttuja

luumumarmeladin alla on Eila vaniljatuorejuustoa, se jotenkin kruunaa tortun, enää en tekisi missään nimessä ilman.
JA tosi herkullista riisilihapiirakkaa, kenen muunkaan kuin Kinuskikissan ohjeilla.

Liha-riisipiirakka10-20 palaa

500 g voitaikinaa  (elikä vain osa itse valmistamasta taikinasta, loput käytetään joulutorttuihin)
2 munaa
2 dl keitettyä riisiä (esim. pitkäriisi), itse käytin puuroriisiä
1 sipuli
250-300 g jauhelihaa
1 iso valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
1 tl aromisuolaa
1 ½ tl maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
1 prk ranskankermaa
Voiteluun: 1 muna
Keitä riisi ja keitä kananmunat.
Paista jauheliha, lisää kohtuu kypsään jauhelihaan hienonnettu sipuli. Sekoita jauheliha ja riisi keskenään. Sekoita mausteet keskenään ja sekoita tämä ranskankermaan. Lisää ranskakermamausteseos riisilihaan. Viimeisenä sekoita pieneksi pilkotut kananmunat taikinan sekaan. 
Kauli taikinasta pellin kokoinen levy leivinpaperin päällä. Levitä toiselle puolelle täytemassa tasaisesti. Käännä toinen puoli massan päälle (kannattaa käyttää leivinpaperia apuna tässä, sillä taikina on tosiaankin erittäin haurasta, ja tämä pitää mennä kerrasta oikein, muuten tulee kuvassa näkyviä reikiä :D ), painele reunat kiinni ja voitele kananmunalla. Paista 2 asteessa noin 30 min. 
Lihapiirakka tarjoillaan lihaliemen kera. 
Nautinnollisia jouluherkkuhetkiä.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0