keskiviikko 6. toukokuuta 2015

wapusta

Wappu oli ja meni, mutta ajattelin silti jakaa muutaman kivan reseptin.

Vuosi sitten vappuna noudatin vähän tiukempaa ruokavaliota, joten munkit jäi silloin väliin. Tänä vuonna oli sitten aika kokeilla tehdä gluteenittomia munkkeja.

Löysin hyvältä kuulostavan ja näyttävän munkkireseptin. Lainaan sen suoraan Gluteenitonta leivontaa -blogista

Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita/margariinia
Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa




Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa minuutissa. Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä




Munkeista: gluteenittomilla leivonnaisilla on ikävä taipumus kuivua tavallisia vehnäleivonnaisia nopeammin. Munkit ovat erittäin herkullisia kyllä, mutta jos aamulla tekee, niin illalla ne saattavat jo muistuttaa koostumukseltaa muutama päivää sitten tehtyjä.

Toisen vappuherkun piti olla salmiakkisuklaaste tehdyt riisimuroneliöt. Tajusin vain kaupassa, etteivät tavalliset riisimurot ole gluteenittomia, enkä kyllä löytänyt Fazerin salmiakkisuklaatakaan mistään.

Päätin sitten soveltaa. Ostin Pirkan valmiita gluteenittomia riisisuklaapaloja pari pakettia ja koristelin ne sulatetulla hopeatoffeella. Pussi toffeeta sulateltiin kattilassa lorauksessa kermaa (käytin ruokakermaa, kun vispikermaa en tajunnut ostaa) ja sitten se vaan kaadettin riisisuklaan päälle. Aika killeri combo. Voin suositella.


Halusin tehdä myös jotain raikasta ja kevyttä vapuksi, ja siihen sitten valitsin Kinuskikissan smoothie-kakun.


Smoothie-kakku
Pohja:
150 g digestivekeksejä (gluteenittomia tietenkin)
1 prk (125 g) vauvojen hedelmäsosetta
Smoothie-täyte:
8 liivatelehteä
750 g mansikoita
3 banaania
1 prk (165 ml) kookoskermaa
¾ dl SteviaSokeria (käytin hunajaa, sillä stevia ei sovi minulle ja keinotekoisiamakeutusaineita olen raskauden aikana yrittänyt välttää)
1 tl kardemummaa
½ dl sitruunamehua
Pinnalle:
2 kiiviä
200 g mansikoita
viipaloituja persikoita
sitruunamelissaa


Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä – näin kakku irtoaa siistimmin.
Hienonna digestivet tehosekoittimella. Sekoita keksimurskan joukkoon hedelmäsose. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Jos käytät pakastemansikoita, anna mansikoiden sulaa, valuttaa ei tarvitse. Soseuta mansikat ja banaanit blenderillä tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kookoskerma, SteviaSokeri ja kardemumma.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Pyöräytä liivatemehu sekaisin muiden ainesten kanssa.
Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Oma havainto: kannattaa jättää kardemumma pois, kakusta tulee varmasti ihanampi ja raikkaampi ilman sitä.

1 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tuo on kyllä ihanannäköinen kakku, täytyypä kokeilla, mutta iski silmään tuo ettet käytä keinotekoisia makeutusaineta, stevia ei ole keinotekoista vaan kasvista saatavaa ja jauhettavaa makeaa :) Hyvä kasvi myös itse kasvattaa ja lisätä lehtiä sitten makeutukseksi :)

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0