maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vapaata riistaa

Tässä on jo tovin törmännyt kommentteihin liittyen vatsan kokoon tai mahdollisesti kertyneeseen painoon. Ovatko raskaana olevan strategiset mitat tai kasvu jotenkin sellainen asia, mitä saa kommentoida ihan miten vain? Pääasiallisesti olen sivuuttanut erilaiset kommentit olankohautuksella, mutta välillä nuo jäävät ärsyttämään vähän pidemmäksi aikaa.

Alussa ei halunnut kauheasti kenenkään koskevan vasta vähän kasvaneeseen vatsaan. Vatsa on alussa kaukana pinkeästä, sillä kyllähän ne ylimääräiset kilot/löllöt, jotka ovat olleet vatsan päällä tuntuvat myös vatsan kasvaessa. Alussa etenkin tuntui olevan erittäin tietoinen siitä, että kaikki löllö oli tuossa päällä suoraan esillä, kommentit "onpas se pehmeä" vaikkakin se oli tarkoitettu ilman mitään sen kummempaa hävetti minua. Nyt vatsa alkaa olla iso ja pinkeä, eikä sen koskeminen enää ärsytä NIIN paljoa. Ajattelin, että raskautta varten pitää hankkia paita don't touch tms tekstillä.

kuva lainattu
Eihän sitä sovi mennä muutenkaan kenenkä tahansa vatsaan käsiksi ja alkaa ihmetellä koostumusta :D "onpas se löllö" tai "ai siellä ei olekaan vielä six päckiä".

Jotkut kokevat myös asiakseen kysellä painonnousua ja ehdotella kerääntyneiden kilojen määrää. Kysellä saa, mutta siinä vaiheessa kun arvatut kilot on tuplaten mitä paino on noussut, niin alkaa oma naiseus hieman karista.  Myöskin kommentit että "oletpas pyöristynyt (ei maha, vaan sinä)", "ai sulla on vielä 3kk!?" tai "parin kuukauden päästä tarvitaa kottikärryjä", ovat vain ajattelemattomia.

Pitää muistaa, että raskaana oleva nainen (ainakin näin esikoistaan odottavan näkövinkkelistä) kokee kroppansa vieraaksi, muutokset voivat olla hämmentäviä. Joku saattaa stressata paljonkin löllöjä ja kiloja ja kokea itsensä epänaiselliseksi verrattuna muihin, ja jos siihen vielä lisää mahdollisten raskausvaivojen tuoman harmituksen, niin ulkonäköön liittyvät komnentit ovat viimeiset mitä haluaa kuulla. Pääasiallisesti en ole itse ottanut kauheasti paineita siitä paljonko painoa nousee, sitä tulee, enkä ala ottamaan stressiä tai vetämään pelkkää porkkanaa illat, mutta kyllä itsellekin mahtuu päiviä, jolloin toivoisi olevansa pienempi/sirompi/vähemmän raskaana :P

Ihan vain vinkkinä, jos kokee että haluaa jotenkin keskustella odottavan äidin kanssa juuri raskaudesta, niin voi kysellä ihan vointia tai vaikka mahdollisia tehtyjä hankintoja tai onko kotia valmisteltu jo tulokkaan varalta. Jos haluaa koskea vatsaa, niin siihen on hyvä kysyä lupa, eikä vain hyökätä ekana kädet ojossa palloa kohti.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä mä olen aina miettinyt, miksi mennä lääppimään toisen mahaa. Joillekin se oma tila on kuitenkin oma tila ja siihen kun lisätään vielä kommentit koosta ja painosta.
Ilmeisesti raskaana olevat, laihduttaja ja kisaajat ovat vapaata riistaa.
Paljon paino, kuinka paljon pitää pudottaa, miten paljon teet aerobista ja kruununa : ai eikö muuten pääse kuntoon.

-didi- kirjoitti...

Joo, no onneksi ei sentään yhtä karua ruotimista koe, mitä kisaajat saavat osakseen. Yleisesti en ymmärrä sitä, miksi kenelläkään on oikeus kritisoida toisen ulkonäköä/olemusta.

Yksi asia on myös se, että tullaan kertomaan, ettei oma vaimo ollut vielä tuossa vaiheessa noin iso. On niin monta asiaa, mitkä vaikuttavat siihen miten kroppa kasvaa, venyy ja paukkuu raskauden aikana. Toisille vatsa pullahtaa samantien ulos, toiset pysyvät pienenä ja sirona koko raskauden. Itse en ymmärtänyt yhden suurinpiirtein samoilla viikoilla olevan tuttavan edes olevan raskaana, kun itse jo vaapuin pingviinin lailla :D

Onneksi sitä tulee kyllä sitä positiivistakin palautetta, ja tärkein on kuitenkin kehut mitä saan puolisolta.

Sara kirjoitti...

Mä sain aina joko kuulla, että olen super iso, tai super pieni. Jotenkin koskaan ei tullut sellaista "palautetta" joka tyydyttäisi, niin olen oppinut, että parasta on olla toisien vauva vatsasta hiljaa...lähinnä sanoa, että oi kun ihana vauva vatsa!! :D Koska ne vaan on!! :-D
Ne vatsat tosiaan on todella yksilöllisiä, ja koko painon kertyminenkin on yksilöllistä eikä siihen paljon voi vaikuttaa itse. Sen ymmärsin vasta kun itse olin raskaana, vaikka liikun ja söin hyvin kertyi rasvaa kehoon..se on hormonien tehtävä raskaana. Toisien kehot vaan ei niin toimi, toiset pysyy "laihoina" ja toiset taas pamahtaa elefanteiksi.

Mutta jos uskaltaa ja saa sanoa, niin musta sä näytät tosi hyvältä raskaana ja vatsa on passelin kokoinen, enkä näe että olisi kasvanut mistään muualta kuin vauva vatsaa. :-D Nämä tietenkin kuvien perusteella. <3

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0