sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pulled pork -hampurilaiset

Eilisen iltaruoan valmistaminen alkoi jo perjantai-iltana. Ystävä oli viikko sitten kertonut valmistaneensa pulled pork hampurilaisia. Herkulliset kuvat ruoasta innoitti minua kokeilemaan samaa ruokaa. Miehen kanssa Tallinnassa käydessämme olimme itseasiassa nauttineet hampurilaisia, joissa oli myös tätä revittyä possua.

Reseptin löysin Ninnin blogista, josta muuten löytyy muitakin aivan mielettömiä reseptejä, kannattaa tutustua.

Revitty possu, 6-8 hengelle

2 kg possun lapaa (itse en perjantai-iltana löytänyt enää lapaa, joten tyydyin ulkofileeseen..

2,4 dl siirappia
2,4 dl fariinisokeria
2,3 dl sweet chili kastiketta
1,2 dl riisiviinietikkaa
1,2 dl soijakastiketta
2 rkl inkivääriä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja pippuria

Asettelin possun vuokaan (Ninnillä käytetään valurautapataa, minulla oli vain syvä kannellinen pyretexvuoka) maustoin lihan suolalla ja pippurilla, tein kastikkeen ja kaadoin reilusti yli puolet lihan kaveriksi. Annoin lihan marinoitua yön yli, ja seuraavana päivänä paistoin 150 asteessa 6 tuntia.



Valmis liha vain hajoaa nostettaessa vuoasta.. ommom! Sekoitin hajotettuun (hajoaan ihan haarukalla repimällä) lihaan lientä astiasta.. sekä osan paistamatta ollutta kastiketta. Lopun kastikkeen voi käyttää hampurilaisen kasaamisvaiheessa.

Päätin jostain hetken mielehjohteesta tehdä itse hampurilaissämpylät (myös Ninnin blogista)

Hampurilaissämpylät

5dl maitoa
50 g hiivaa
50g voita
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl vehnäleseitä
n.9-11 dl jauhoja

voiteluun maitoa ja päälle ripotellaan vehnälesettä

Hiiva liutetaan kädenlämpöiseen veteen, jonka jälkeen lisätään siirappi ja suola. Sekoita leseet ja jauho keskään ja lisää nesteeseen. Vaivaa taikina kädellä, ja lisää voi. Taikina saa kohota rauhassa vedottomassa tilassa tovin (itse suosin mikroaaltouunia), jonka jälkeen taikista pyöräytetään sämpylät, ja sämpylöiden annetaan nousta vielä vähän aikaa liinan alla. Sämpylät voidellaa vielä maidolla ja päälle ripotellaan vehnälesttä.

Sämpylöitä paistetaan 10-15 min 225 asteessa.

Tuloksena oli erinomaiset sämpylät, ei varmaan tule enää käytettyä kaupan valmiita, kun itse saa uskomattoman herkullisia. Erona aikaisempiin itsetehtyihin sämpylöihin on varmasti se, että nyt käytin tuoretta hiivaa, kun tavallisesti olen käyttänyt kuivahiivaa. En taida enää kuivahiivaakaan käyttää, kuin hätätapauksessa.




Ninnin hampurilaisista poiketen, meidän hampurilaisiin tehtiin vielä revityn possun lisäksi pihvit

Hampurilaispihvit

400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli oman maun mukaisiksi paloiksi silputtuna
2 rkl worchester kastiketta
suolaa
pippuria
kananmuna

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään, taikinaa vaivataan kädellä tovi hyvän massan saamiseksi, ja paistoin 225 asteessa kunnes pihvien pohjat olivat saaneet ruskean värin.

Sitten olikin vuorossa herkullinen osio, ruoan kasaaminen ja syöminen!!



Lopputuloksena oli kiistatta paras ikinä syömäni hampurilainen. Väliin laitoin vielä maustekurkkuja, cheddaria  ja coleslawta.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0