perjantai 22. helmikuuta 2013

Eifman: Anna Karenina

Jäätävää. Tiesin odottaa jotain mahtavaa, mutta illan baletti vei sanattomaksi. 


lainaus:
Pari vuotta sitten Kansallisoopperassa vieraillut Venäjän tunnetuin nykybalettiryhmä Eifman Ballet saapuu jälleen vierailulle helmikuussa. Suurta huomiota saaneen ryhmän tämänkertaisena teoksena nähdään Leo Tolstoin romaaniin pohjautuva Anna Karenina. Boris Eifman on keskittynyt psykologisella energialla ladatussa teoksessaan Annan, tämän puolison Kareninin ja rakastaja Vronskin kolmiodraaman ympärille.

Eifman on tullut tunnetuksi mielenkiintoisista kokeiluistaan ja rohkeista klassisten teosten tulkinnoistaan. Hänen tanssiryhmänsä koostuu akrobaattisista ja ilmaisukykyisistä tanssijoista, jotka hallitsevat Eifmanin omintakeisen liikekielen. Eifman Ballet'n tuo Kansallisoopperaan Savcor Ballet.

Ensimmäinen puolisko ei ollut järin erikoinen, mutta toinen puolikas baletista sai kylmät väreet kulkemaan pitkin vartaloa. 

Oli jännittävää nähdä noin erilaista balettia, koreografiat olivat tosiaan erikoisia, hypyt mahtavia ja liikkeistä näki niiden vaativuuden. Ainoastaan välillä Karenin -hahmon koreografiat tuntuivat hieman koomisilta, olisiko johtunut tanssijan pituudestakin, mutta jotenkin liikkeistä tuli mieleyhtymät Conan O'Brianiin :D


Oli hyvä, että olin käynyt katsomassa tätä ennen elokuva teatterissa, sillä tarinan ollesssa tuoreessa muistissa, sain paljon irti esityksestä, symboliikka avautui hienosti. Oli aika huumaavaa huomata ymmärtävänsä tanssi ja koreografien symboliikkaa. 

Elokuvan jäljiltä odotti tietyllä tavalla värikkäämpää.. ja kansallisbaletissa käyneenä, odotti tietyllä tavalla erilaista puvustusta. Esitys oli tummanpuhuva ja synkkä. Harmi, että tätä herkkua on nyt vain kolmena päivänä tarjolla, tätä esitystä suosittelisin mielelläni ystävilleni, myös sellaisille, joille baletissa käynti saattaisi olla uusi kokemus. Toisaalta.. jos tällä baletissa asetetaan rima, niin kauhea työ löytää tämän ylittävää.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0