keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Hampuri

Kokosin pienen yhteenvedon siitä, mitä kaikkea nähtävää Hampurissa on. Itselle kaikki nuo muut ovat tuttuja ja nähtyjä paikkoja, mutta Ohlsdorfin hautausmaasta en ollut kuullut kuin vasta parisen viikkoa sitten. Se on niin must see tällä reissulla... tai mikäli meidän matkamme ei peruunnu avopuolison tädin nukuttua pois tänään.

En ollut tavannut häntä kuin kaksi kertaa, mutta minulle muodostui vallan positiivinen kuva hänestä, kaikista vaivoista ja vastaavista huolimatta, hän oli iloinen ja huumorintajuinen nainen, jonka kanssa jutut tuntuivat menevän hyvin yhteen.

Täytyy toivoa, ettei hautajaiset ja matka tosiaan mene päällekäin, tiedän mitä pitäisi tehdä, mutta.. en millään haluaisi jättää matkaa väliin, sillä kaipaan perhettäni Hampurissa, mainitsemattakaan, että matka on maksettu, ja ihmiset odottavat minua sinne, perhe ja kaverit odottavat minua. Huoh.


Kantakaupunki & raatihuone

Päärautatieaseman ja hanhimarkkinoiden välissä sijaitsee ei vain Hampurin historiallinen keskusta, vaan täältä löytyy myös kansainvälistä tasoa olevia ostospaikkoja. Esim. Design-kauppoja ym., jollaisia näkee muualla vain jossain Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa. Voit käveleskellä tusinoissa katetuissa shopping gallerioissa tai nauttia ostos-bulevardeista nimeltään Mönckebergstraße, Spitalerstraße ja Neuer Wall – ostoksillesi ei jää paljon toivomisen varaa tämän jälkeen. Teatteri-freakit voivat suunnistaa Thalia-teatteriin, Deutsche Schauspielhausiin ja oopperaan, takuuvarmoja huippusuorituksia näyttämötaiteessa on tarjolla. Taidemuseo-maili Alsterin ja Oberhafenin välillä on alue, jossa voit unelmoida ja kokea elämyksiä.



Jungfernstieg

„Jungfernstieg“ Alsterissa on jo pitkään ollut SE Hampurin ostos- ja kävelykatu. Ennenaikaan perheet kävelivät täällä sunnuntaisin ja ajoivat niinsanotusti „sisään“ kaupungin seurapiirielämään ja „ulkoelämään“ tyttäret, jotka eivät vielä olleet naimisissa. Tänään kaikki täällä pyörii ostosten ympärillä. Tarjolla suuria tavarataloja ja erinomaisia kauppoja. Hampurin hovin „passage“ on myös Jungfernstiegillä. Ostaminen on täällä kulttuuria: Hienot suuret ja pienet kaupat ylittävät itsensä eksklusiivisella tarjonnalla. Muita herkkuja Jungfernstiegillä: Kenkä-, nahka- ja matkustustarvikkeita, sekä tunnettu "Alster-talo" ja traditionaaliset muut talot, kuten "Streit's" elokuvateatteri. Mitä seuraavaksi tehdään? Se on yksinkertaista: Heti Jungfernstiegillä on lopulta „Kanta-Alster“, jossa laivat odottavat sinua....

Raatihuone

Hampurin raatihuone paloi täysin 1842. Kaupungin päättäjät muuttivat vaatimattomimpiin oloihin - 55 vuoden ajaksi! Uusi raatihuone vihittiin 1897, siinä on yli 647 huonetta. Hansa-tyylin vastakohtana raatihuoneella on omanlaatuinen fasaadinsa, jolla on yhteensä 20 keisaripatsasta. Pääportin yllä lukee latinaksi: „Vapaus, jonka esi-isät loivat, tulee jälkeläisten yrittää pitää arvossa ja säilyttää.“

Kirkot

Hampurin kaupunkikuvaa leimaavat pääkirkkojen tornit. Pääkirkot ovat: St. Katharinen, St. Petri, St. Jacobi, St. Nikolai ja St. Michaelis – merkittävin barokki-rakennus Pohjois-Saksassa.

St. Petrin peruskivi nykyisellä ostosmaililla; Mönckebergstraße, muurattiin jo 12. vuosisadalla. Kirkko uusittiin Hampurin palon (1842) jälkeen. Arp-Schnitger-urkujen (St. Jacobissa) lisäksi on näkemisen arvoista alttarimosaiikki, jonka on tehnyt Kokoschka (St. Nikolai-kirkko). Kyseessä on kirkko Hopfenmarktilla, joka tuhottiin toisessa maailmansodassa. Tornien rauniot on jätetty muistomerkkinä paikoilleen. Illan päälle pitää nauttia unenomaisesta näkymästä Hampurin yli, menemällä kaupungin tavaramerkkiin: St. Michaelis – eli "Michel“.

Alsterissa

Suuri järvi vihreän Hansa-kaupungin sydämessä on purjehtijan, soutelijan ja polkuvene-freakin paratiisi. Alster on kohtauspaikka ja lenkkeilyalue. Jo 13. vuosisadalta kasvanut Alster-järvi, jolla on paljon haaravirtoja, on paikka jossa lenkkeillään, rentoudutaan ja tavataan ihmisiä. Hansalaiset nauttivat tästä keitaasta. Maista muuten Alsterwasseria --- mitäkö se on? Se on „Alster-vettä“, joka tarkoittaa olutta sekoitettuna „limonaatiin“. Kuumana kesäpäivänä nautit tästä juomasta varmasti. Se on muuten virkistävää ja elävöittävää, kuten Alster itse.

Älä missaa tätä: Alster-kiertoajelu – kaupunkikiertoajelu vesillä. „Alsterdampfer“ eli Alster-höyrylaiva, starttaa monta kertaa joka päivä Jungfernstiegista (U/S-Bahn Jungfernstieg) ja ajaa törnin lammessa, kanavissa ja tarjoaa hienoja näkymiä kaupunki-silhuettiin. Mutta myös pelkkä kävely Alsterissa on ilman muuta hauskaa ja kannattaa. Täällä on myös hotelli Atlantik ja todella hienoja asuntoja. Alster on yksi Hampuri-nähtävyys, joka pitää kokea.

Hampurin satama

Joka vuosi noin 13 000 valtamerilaivaa joka puolelta maailmaa saapuu Euroopan toiseksi suurimpaan satamaan, Hampurin satamaan. Laivat seilaavat historiallisen „Speicherstadtin“ ja Landungsbrücken ohi moderneimpaan Container-satamaan – täällä aistii vapauden ja kaukaisten maiden kutsun. Ns. „Barkassenrundfahrt“ (käteismaksukiertoajelu) tai legendaarinen museolaivakiertoajelu näyttää vierailleen aivan läheltä, miksi Hampuria kutsutaan „portiksi maailmaan“.

Ja kesästä 2007 voit kokea toisen, hyvin erikoisen osan Hampurin satamahistoriaa - siirtolaismaailmassa "Ballinstadt". Täällä vuosien 1850 ja 1939 välillä, noin 5 miljoonaa eurooppalaista emigranttia aloitti matkansa „uuteen maailmaan“. Emigranttien sukulaiset voivat täällä antaa tutkia oman perheensä juuria.



Hafencity = Satama-city

Speicherstadtin ja sataman välissä, aivan kaupungin sydämessä, on syntymässä entiselle satama-alueelle uusi kaupunginosa: niinkutsuttu „HafenCity" – Satama-city, ja se on varmaan Euroopan suurin ja jännittävin kaupunkikehitysprojekti. Arkkitehtuurisiin kohokohtiin kuuluu myös, lähtien 2010, „Elbphilharmonie", eli „Elben Filharmonia“, uusi konserttihalli varaston yllä. Kun se on valmis, sieltä voi ihastella Elbeä suoraan ja ällistellä monia vuosittain Hampuriin saapuvia risteilyaluksia.

Fischmarkt = Kalatori

Sunnuntaisin kello 5.00 - 9.30 (talvella lähtien kello 7) käydään Hampurin traditionaalisimmalla torilla – vuodesta 1703 – kauppaa kaloilla, mutta myös vaikkapa posliinikannuilla tai hanhilla. Kaikkea löytyy. 100 vuotta vanha kalahuutokauppahalli on uskomaton elämys, josta saat mitä vain. Reeperbaanin yöihmiset mutustelevat täällä kalasämpylöitä ja maistelevat kuumaa kahvia, odottelevat veden äärellä uusien elonmerkkien saapumista itseensä, kun meni yö hiukan pitkäksi. „Aikaiset madot“, pikaisen ryypyn hakijat ja turistit tulevat tänne. Brunch historiallisessa kalahuutokauppahallissa tarjoaa samalla jatsia, skiffleä- tai country- ja western-musiikkia.

Speicherstadt

Deichtorhallin ja Baumwallin välissä on vapaasatamassa satavuotias Speicherstadt, maailman suurin yhdistetty varastorakennus-kompleksi. Täällä on arsenaali arvokkaita tarvikkeita, kuten teetä, kaakaota, kahvia, mausteita, tietokoneita, sekä maailman suurin orientaalisten mattojen varastotarjonta. Ja mitä löytyykään paksujen muurien takaa: Romanttinen idylli kanavien, tiili-gotiikan, eriskummallisten rakennuskulmausten ja tornien välissä. Tämä kaikki pääsee oikeuksiinsa vasta kun Speicherstadt hämärän saapuessa sytyttää valonsa.

Kaupunkikiertoajelut näyttävät kävijälle Speicherstadtin traditionaalisen ja modernin puolen. Museossa nimeltä "Hamburg Dungeon" = Hampurin kauhuluola, voit tutustua Hampurin synkkään puoleen, joka on täällä kätesi ulottuvilla – erittäin hauska elämys, takuuvarmaa kauhua!

Vanha Elb-tunneli

Kvadraattinen, merkittävä kupolirakennus St. Pauli-sillalla sisältää laitteiston, jossa on neljä suurta ajokoria, jotka kuljettavat ihmisiä ja ajoneuvoja vuodesta 1911 melkein 24 metrin syvyyteen, josta kaksi tunneliputkea johtaa eteläiselle Elbelle „Steinwerderiin“. Avoinna: Ajoneuvot arkipäivinä: 5.30 - 20.00, lauantaisin kello 16.30 asti, sunnuntaisin ja juhlapäivinä kiinni. Jalankulkijat ja pyöräilijät kellon ympäri ilmaiseksi!

Blankenese

Entinen kalastajakylä aivan Elben rannalla on pidetty retkikohde. Maalauksellisia kujia, vinoja portaikkoja, ahtaasti lähekkäin olevia pikku taloja, mitä muuta voi pyytää, kun haluaa käveleskellä mukavasti ja nauttia ympäristöstä? Blankenese-Bahnhofstraße on kuin pieni kaupunki itsessään. Kirkko, markkinatori, monia hyvä-valikoimaisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Satamakiertoajelulla voit nauttia Blankenesesta vesiltä käsin.

Reeperbahn/ St. Pauli

„Reeperbahnilla yöllä kello puoli yksi... “ Merimiesromantiikka, kuten sen esittää saksalainen Schlager-laulaja Hans Albers lauluissaan, kuuluu Hampurin historiaan myös hyvin vahvasti, yhtä vahvasti kuin kaupungin suuri palo vuonna 1842. Kaupunginosassa St. Pauli on nykyään vaihtoehtoinen kulttuurikeskittymä. Täältä löytyy striptease-esityksiä, seksi-kauppoja, myytävää seksiä (ilotyttöjä) yms., mutta myös musikaali teatteri löytyy täältä. „Mamma Mia“, Abba-musikaali, oli pitkään täällä todellinen hitti.

"Syntinen maili“ ei ole enää pitkään aikaan ollut vain erotiikka-kaupustelualue. Yhä uudet nuoret yrittäjät löytävät tämän sykkivän kaupunginosan, joka kiihottaa yöelämään ja jolta löytyy myös esim. rock-klubeja. St. Paulilla on kaikkea: Erotiikkaa, kaupallisuutta, Döner-kebab-kioskeja, aasialaisia lokaaleja, joista saa pikkupurtavaa, juppi-baareja, punk-discoja, vanhoja mistään hämmästymättömiä kanta-asukkaita, turkkilaisia perheitä, muotitietoisuutta, trendejä, yhteiskunnan ulkopuolella eläviä, sykkivää ajan hermoa kiihkeässä tahdissa. Jalkapallokerho "FC St. Pauli" on myös täällä. Sekä tärkeä Hafenstraße = „Satamakatu“. Tässä kaupunginosassa on joitakin ongelmia, mutta se on myös erittäin elävä kaupunginosa. Löytäkää katu nimeltä "Große Freiheit" St. Paulin kaupunginosasta ja nauttikaa kävelystä Beatlesin jalanjäljissä - „Große Freiheit“ tarkoitaa „suuri vapaus“, ja sitä täältä juuri löytyy. Beatles aloitti uransa Große Freiheit-kadulla sijainneessa Starclubissa, nykyään paikalla on muistomerkkilaatta, jossa listataan Starclubin esiintyjiä Jerry Lee Lewiksestä Rory Gallagheriin, Jimi Hendrixiin ja tietysti itse Beatlesiin. Toisella puolella katua on tänä päivänä merkittävä uusien rock bändien sisäänajo-klubi. Hampuri suunnittelee jopa Beatles-Plazaa, johon kerätään rahoitusta, saa nähdä saako Beatles oman plazansa Hampuriin. Olisihan se hienoa.

Hagenbeckin eläintarha

Jokainen lapsi haluaa ihmetellä kirahveja läheltä, sehän on selvää. Hagenbeckissa voi syöttää kirahveja kädestä, ihastella elefantti-vauvoja ja ällistellä vapaana lentäviä papukaijoja. Hagenbeckissa on kaikkea. Täällä elävät apinat, tiikerit ja kumppanit tilavissa häkeissään, jotka muistuttavat luonnollisia elinolosuhteita, ja jotka on suunniteltu siten, että eläimet tuntevat olonsa mahdollisimman luonnolliseksi. Kohokohta on elefanttien suuri ulkoilmahäkki. Täällä on jopa erityisesti toivottavaa, että syötät näitä valtavia harmaita jättejä – mutta vain vihanneksilla ja hedelmillä.

Viimeisin houkutin on elämys-akvaario. Täällä vierailijat voivat mennä tutkimusretkelle meren syvyyksiin, trooppiseen ja subtrooppiseen aarniometsään, sekä uskaltautua sisään salaperäisiin luoliin ja onkaloihin.



Planten un Blomen

Hamburger Cityssä on „Alte Wall“ ja kuuluisa "Planten un Blomen" - ihana viheralue, jossa on kasvitieteellinen puutarha, ja jossa voi viettää vapaa-aikaansa. Siellä on myös kasvihuone ja Euroopan suurin japanilainen puutarha. Veden vartta pitkin tullaan suoraan Parkseelle, ja siltä löytyvät vesivalourut. Toukokuusta syyskuuhun on täällä vesiajanvietettä/vesipelejä/ vesiliukumäkiä ym., ja iltaisin vesivalokonsertteja väreineen. (Toukokuu – elokuu päivittäin kello 22.00, syyskuussa päivittäin kello 21.00.)

Kaupungin puisto

Suuri kaupungin-niittyketo tarjoaa paljon hyvällä ilmalla: Vanhat ja nuoret pelaavat täällä jalkapalloa tai ovat piknikillä, ottavat aurinkoa tai veneilevät. (Jos et pidä tyypillisestä saksalaisesta tavasta nauttia polkuveneestä, voit valita suomalaisten ainakin Suomessa enemmän suosiman soutuveneen.) Kaupungin puiston järvellä voit sitten soudella ja nauttia tunnelmasta. Kesällä Open-Air-lava tarjoaa monia konsertteja kansainvälisine esiintyjineen. Jos ilma on huono, voit silti mennä tähän puistoon. Täällä on nimittäin yksi maailman vanhimmista planetaarioista. Nykyään se on varustettu moderneimmilla projektoreilla, ja säännöllisesti Hampurin planetaariossa on tähti-esitelmiä, simulaatioita, sekä myös teatteriesityksiä ja musiikki-show-esityksiä.




Ohlsdorf-hautausmaa

Hampurin päähautausmaa on 405 hehtaaria laaja. Chicagon jälkeen se on toiseksi suurin maailmassa. Noin 17 kilometriä katuja ja teitä lävistää tämän hyvin hoidetun hampurilaisen puiston. Täällä on myös monia lampia ja vanhoja puita, (tammia), jotka houkuttelevat erityisesti kukinta-aikaan paljon kävijöitä.

tekstit ja kuvat lainattu täältä http://www.hamburg-tourism.de/fi/hamburg-tourism/naehtaevaeae

Mikäli ymmärsin oikein tuolta hampurin sivuilta, niin kaupungissa olisi meidän aikanamme Hamburger DOM, eli valtava tivoli/huvipuisto, joka rakennetaan hampuriin kolmisen kertaa vuodessa. Tämä on niin musta see -juttu, ettei tosi. Viimeksi olimme Hampurissa liian aikaisin, tällä kertaa juuri sopivaan aikaan tämän tapahtuman kannalta.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0