lauantai 11. tammikuuta 2014

Kiipeilykengistä

Hyvin sitä on sokea sille kuinka kauhtuneiksi omat Pythonit olivat muuttuneet. Alkoi jo sormet tulla läpi noista, kärkien kumi on reikäinen, kengät eivät ole enää jämäkät ja kenkiä nahka muistuttaa etäisesti vain alkuperäistä väriään. Onhan noilla tullut kiivettyä jo monen monta nousua. Pienen epätoivoisen hetken mietin kenkien paikkaamista/pelastamista, mutta enemmän kiivenneet olivat sitä mieltä, että nuo ovat jo mennyttä kalua.


Siitä ollaan montaa mieltä miten tiukat kiipeilykenkien tulisi olla. Ystäväni on juuri innoissaan aloittanut kiipeilyn. Annoin hänelle omaan kokemukseeni kiipeilykengistä pohjautuen juuri sopivan kokoiset kengät. Jostain olen kuullut (varmaan isoilta pojilta), että kengät tulisi olla 2,5-3 kokoa pienemmän kuin mitä kengät tavallisesti on, normipopo minulla on 39, Pythonini ovat 36,5 ja tarra Miurat 36 (sukkia en laita kenkiin).

Omat ensimmäiset kenkäni olivat five tenit, kokoa 39 .. Olin häkeltynyt saamistani neuvoista, sillä päähäni ei millään mahtunut se, että miten ihmeessä tuosta olisi pitänyt vielä ottaa pari kokoa pois. Juju on siinä, että tuo 2,5-3 koko toimii La Sportivan kengissä, ne venyvät merkittävästi .. eri mallit vielä erilailla, Five Ten -kengät eivät itsellä venyneet lainkaan.

Toiset kenkäni ostin La Sportivaa kokoa 39, kyllähän niillä kiipesi, ei reitit varmasti tuolloin vielä jääneet kenkien takia nousematta, mutta ymmärrettyäni vihdoinkin eri valmistajien eritavalla venyvät kengät, ostin 36 koon Miurani. Pythonit ostin kokoa 36,5 ihan vain jotta on välillä kiva kiivetä vähän leppoisimmilla kengillä joskus. 

Eilen tajusin Pythonieni tulleen tiensä päähän, mietin vähän aikaa Areenan shopissa Futuroiden ostamista, kokeilinkin niitä. Ne varmasti olisivat hyvät, jos etsisin itselleni "ykköskenkiä", mutta koska olen aivan rakastunut Miurojeni tarkkuuteen, en kokenut mielekkääksi ostaa ykköskenkiäni kalliimpia popoja tohvelikokoisina.

Nykyään jos yrittäisi kiivetä koon 39 kengillä, ei nousuista tulisi oikein mitään. Luotto jalkoihin katoaa saman tien ja reitit tulee revittyä pelkillä käsillä ylös. Sen voi kyseenalaistaa, onko kenkien oikeasti tarpeen olla noin tiukat, mitä ne itsellä on. Kenkien kuuluu olla napakat, ja alkuunsa itsellä ne on niin tiukat, että saattaa mennä useampi kiipeilykerta, että kengät lähtevät jalasta jo topista laskeutuessa. Pythonit muokkautuivat niin tohveleiksi, että ensimmäisissä boulderkisoissani niitä pystyi pitämään lähes koko tapahtuman ajan jaloissa. 

Kiipeilyn aloittanut ystäväni sanoi, että antamani kengät ovat turhan tiukat, hänelle sanoin, että on hyvin tavanomaista, että kenkiä käytetään vain kiivetessä, varmistaessa /levätessä sitten laitetaan mukavammat tossut jalkaan.

Kokeilemalla löytyy sopivat kengät. Kaikille eivät sovi yhtä napakat, jotkut haluvat ehdottomasti laittaa sukat kenkiin jne. Pitää kuunnella omaa itseään/jalkojaan, eikä ole lainkaan outoa, että sitä tulee haettua omaa kiipeilyketyyliänsä parien kenkien ajan.

0 kommenttia:

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0